ca 30 st
- 5 dl helt bovete
- 1/2 dl hackade osvavlade aprikoser
- 1/2 dl psylliumfrö
- 1 dl rågflingor
- 1 dl grovt rivet päron
- 7 dl hett vatten
- 50 g jäst
- 1,5 dl vatten, 37 grader eller fingerljummet
- 6 dl siktad/fullkornsmjöl av dinkel
- 6 dl rågmjöl
- 1 msk malen ingefära
- 3 små nypor havssalt
- 2 msk hela linfrön
- vallmofrön till garnering
Börja med att mäta upp helt bovete och hackade aprikoser i ett durkslag. Spola blandningen under rinnande vatten ett par minuter. Låt rinna av och häll över i en bunke. Hetta upp 7 dl vatten och häll över bovete-aprikos blandningen. Tillsätt psylliumfröna och låt blandningen dra i ca 5 timmar på bänken.
Vid tillredning: Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i en bunke med 1,5 dl ljummet vatten (37 grader). Rör sedan ner mjölet lite i taget tillsammans med boveteblandningen, rågflingor, rivet päron, ingefära, havssalt och linfrö till en kladdig men väl blandad deg. Forma med blöta händer till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla därefter med vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt svalna på galler.
Går utmärkt att frysa.