Det här receptet ger ca 30 st bullar. När man bakar med dinkel blir degen rätt kladdig. Det ska den vara då blir brödet saftigt och smakrikt. Det här brödet kräver lite förberedelse då bovetet ska svälla i ca 5 timmar. Se nedan.
- 5 dl helt bovete
- 1,5 dl krossat linfrö
- 1/2 dl russin
- 1 dl rivna morötter
- 7 dl hett vatten ca 80 grader
- 1,5 dl ljummet vatten, fingervarmt
- 50 g jäst
- 10-12 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 2 msk sesamfrö
- 2 msk solrosfrön
- 1 tsk salt
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj sedan bovete och russin och tillsätt linfröt. Häll sedan det heta vattnet över och låt svälla ca 5 timmar. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och arbeta sedan ihop jäst, dinkelmjöl, salt och solrosfrön med boveteblandningen till en jämn men något kladdig deg. Vänd sist ner riven morot. Forma till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla bullarna med vatten, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Går bra att frysa in.
Jag fullkomligt ÄLSKAR de här brödet, mums mums säger jag bara! :) Dock glömde jag ha i riven morot första gången jag bakade dem, eftersom det inte står med i anvisningarna, annars är receptet kanon!
Underbart goda!! Om jag fryst in bullarna efter att ha gräddat dem,
hur tinar jag då upp på bästa sätt? I ugn, micro,
rumstemperatur…?
Thea: Bäst blir de om de får tina sakta i rumstemperatur : )
Låter gott! Tror du att det skulle gå att ha krossat bovete
istället för helt bovete?
Alicia: Det går utmärkt med krossat bovete oxå : ))
Tänkte testa baka de här efter att jag hört stående ovationer från
dessa. Dock har jag inte fullkornsmjöl av dinkel, går det bra med
grahamsmjöl månne?
Jennie: Det går jättebra med graham också. Lycka till och ha en fin sommar : ))
Hej! Vill också testa att baka och undrar ifall man kan utesluta
russin?
Linda: Det går bra! Det påverkar bara smaken : ) Hoppas att du gillar!!
Hej igen Nina och tack för snabbt svar :) en sista fråga – ska det
vara bakduk över när bullarna jäser?
Linda: Bakduken gynnar jäsningen genom att förhindra att det drar på degen under jäsningen samt att det blir varmt och gott där under. : ) Så det använder jag för det mesta.