20-25 st

  • 9 dl siktad dinkel
  • 3,5-4 dl rågsikt
  • 0,5 dl havregryn
  • 4 msk hela linfrön
  • 2,5 dl keso
  • 50 g jäst
  • 2 msk lönnsirap
  • 1/2 l lättmjölk
  • 2 tsk mineralsalt
  • 2 msk vallmofrö

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Värm mjölken fingervarm = 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner keso, lönnsirap, saltet, havregryn, linfrön och mjöl och arbeta i hop till en deg/smet. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite rågmjöl på bakbordet och i handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem tätt i en smord plåt med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över vallmofrön. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden. Går utmärkt att frysa in.

1 kommentar


Sandra [20 January 2009, 13:01]

Hej,
Jag tycker detta låter väldigt gott men jag undrar om man kan använda ljus eller mörk sirap istället för lönnsirap?