2 pizzor eller en plåt

Pizzabotten

  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 500 g fullkornsmjöl av dinkel
  • 25 g jäst
  • 2 msk krossade linfrön

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda sedan i hop fingervarmt/(37grader), vatten, salt och jäst i en bunke. Blanda sedan i mjölet samt linfrön och knåda med händerna i hop till en smidig deg. Låt sedan degen jäsa övertäckt med bakduk i 1 timma. Kavla ut degen fördelad till 2 pizzor på 2 plåtar eller till en stor pizza på en plåt. Om du vill kan du smörja plåten innan med olivolja, då lossnar pizzan lättare efter gräddningen. Bred på tomatsås och lägg på fyllning. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Fyllningen kan varieras i all oändlighet. Den här gången valde vi strimlad kalkon, fefferoni, lök, färska champinjoner, riven 10% ost, kocktailtomater och oregano. Bredvid pizzabiten ligger en tomatsallad.

2 kommentarer


Jonas [08 February 2008, 14:02]

Hej, låter smaskigt. Hur många dl är mjölet?

Nina Ahlm [08 February 2008, 20:02]

1 dl mjöl väger ca 60 g. Så detta torde bli ca 8,5 dl.