Ca 40 st

  • 5 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 25 gram jäst
  • 1 riven morot
  • 1 rivet äpple
  • 1 msk flytande acacia honung
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk salt
  • 40 st valnötter
  • 15 dl dinkelmjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i ljummet vatten i en bunke. Blanda sedan i morot, äpple, honung, olja, solroskärnor och salt. Tillsätt mjölet och tänk på att degen ska vara kladdigare än när man bakar med vetemjöl. Då blir dinkelbrödet saftigt och luftigt. Forma degen och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Häll upp degen och forma den smidig. Tillsätt lite extra mjöl om den är för kladdig efter jäsningen. Forma 40 st små bullar och lägg dem på plåt i muffinsformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med vatten och stick ner en valnöt i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.

1 kommentar


Linda [10 September 2008, 09:09]

Utan solrosfrön o valnöt blir dessa en storfavorit som frukost hos min ettåring!!