1 limpa

  • 1/2 dl krossade linfrön
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk malen ingefära eller färsk, riven
  • 2 nypor mineralsalt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl vaniljyoghurt
  • 3 dl riven morot
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 2 msk rapsolja

Garnering efter halva gräddningstiden

  • 2 msk solrosfrön

 

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda sedan ordentligt alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, riven morot, rivet apelsinskal och rapsolja till en jämn och väl blandad smet. Smörj en limpform med lite extra rapsolja och lägg ner smeten/degen i formen. Jämna till ytan med en slickepott eller baksidan av en matsked och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 1 1/2 timma. Efter 45 minuter, d.v.s. halva tiden tar du ut limpan, penslar den med lite vatten och strör över solrosfrön. Sätt in limpan och grädda klart de sista 45 minutrarna. (Kan skilja något från ugn till ugn). Låt limpan svalna helt i formen innan du tar ur den och skivar. Går utmärkt att frysa in.