4 tekake – tjocka brytbröd
- 3 dl naturell lättyoghurt
- 3 dl vatten
- 2 tsk bikarbonat
- 1/2 dl olivolja
- 1 nypa havssalt
- ca 8 dl siktad dinkel
- 7 dl grahamsmjöl
- 1/2 dl vetegroddar
- 20 svarta oliver utan kärnor
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan yoghurt, vatten, olivolja och hackade oliver i en annan bunke. Arbeta i hop blandningarna till en smidig men lite kladdig deg. När man bakar på dinkel blir degen lite kladdigare än vanligt. Det ger ett saftigt bröd. Jäs degen övertäckt i ca 40 minuter. Klicka ut 4 tekakestora plättar fördelade på 2 bakplåtspapperklädda plåtar. Låt jäsa igen i ca 20 minuter under bakduk. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ät bröden nygräddade eller frys in.