Många efterfrågar ett osötat ljust bröd med lite bättre innehåll. Här kommer ett.
3 limpor
- 50 g jäst
- 2 tsk mineralsalt
- ca 5 dl vassle ( Från avrunnen yoghurt) annars bara vanligt vatten
- 4 dl varmt vatten
- 5 dl siktad dinkel
- ca 16 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl nakenhavregryn eller fiberberikade havregryn
- 1 dl hela linfrön
- lite olivolja till formarna
Smula jästen ner i en bunke. Blanda vasslen med varmt kranvatten så att blandningen blir fingervarm. (Om du utesluter vasslen använd istället hela mängden vatten = 9 dl vatten). Rör ut jästen med vattnet och tillsätt salt, linfrön och mjöl lite i taget. Arbeta degen till en väl blandad men kladdig smet. Smörj tre limpformar med lite olja och fördela all smet i formarna. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Låt limporna svalna helt innan du skär längs kanterna med en vass kniv och sedan stjälper ur dem ur formarna.
Wow lät jättegott ju! Har en del jäst som jag måste göra nåt med annars blir dom gamla. Ska nog göra detta/dessa bröden för vi börjar få ont om det nu så… tack för det! =)
Ett jättegott bröd som jag kommer att baka flera gånger.