20-25 st
- ca10 dl siktad dinkel
- 3 dl rågmjöl
- 2 dl rågflingor
- 1 dl fint riven morot
- 1/2 msk malen ingefära
- 2 dl mild lättyoghurt
- 1 dl torkade tranbär
- 2 msk honung (flytande eller fast)
- 50 g jäst
- 4 dl ekologisk lättmjölk
- 2 tsk havssalt
- 1/2 dl pumpafrön
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Värm mjölken fingervarm = 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner yoghurt, tranbär, honung, saltet, riven morot, ingefära, rågflingor och mjöl och arbeta i hop till en deg/smet. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite siktad dinkel på bakbordet och i handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem tätt i en smord plåt med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över pumpafrön. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden. Går utmärkt att frysa in.
Oj, dessa bröd ser jättegoa ut! Bakade morotsfrallor igår men eftersökte eg ett recept som ger lite grövre bröd. Toppen, detta ska jag testa nästa gång det blir brödbak!
Rör ner honung står det i receptets "så-här-gör-du" men du har inte angivit bland ingredienser hur mycket honung det skall vara. 2 msk flytande honung eller mer?
Tack för alla goda och inspirerande brödrecept, du har fått mig att
börja baka och. Det är jag verkligen jätteglad för.
Lena; Sorry. Ca 2 msk låter toppen. Jag skriver till det nu, tack för infon.