Ca 20 st

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl minimjölk
  • 1 dl lättkesella, 1% fetthalt
  • 1/2 dl flytande honung med citron
  • 1/2 dl agave/ lönnsirap
  • 7-9 dl vetemjöl
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 g saffran
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk mineralsalt

Pensling

  • 1 ägg
  • russin

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke.
Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader,
fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll
blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, agave/lönnsirap, saffran, kardemumma och mineralsalt och rör. Häll i linfrön och
mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper
kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda
den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator
till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i
en med olja smord långpanna, 30×40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk
på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin
och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara
sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på
plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler. Går utmärkt att frysa.

5 kommentarer


bumbibjörn [12 December 2007, 14:12]

Vad goda bullarna ser ut!

Men, förvånas lite över innehållet på dessa “lättare” bullar…
Jag menar, jämför man innehållet på en mer vanlig degsats med kesella i, så innehåller ju dina varianter mer än dubbelt så mkt socker(!)

Antar att det behövs för att ersätta lite olja/margarin då, men jag tycker nog fettet är bättre då, än mera socker…
Kan man inte använda lite olja istället?

Nina Ahlm [12 December 2007, 20:12]

Bullarna innehåller 1 dl sötning sammanlagt, i form av agave och honung. Klassiska recept på lussebullar brukar innehålla från 1,5 dl vitt raffinerat socker till ännu mer och eller även mandelmassa i flera fall. Det söta är nödvändigt för att jästen ska få brödet att jäsa och öka i volym då jästen omvandlar en del av sockret till koldioxid. Det söta är även smakbärande. Om du byter ut det till olja vet jag inte vad som händer konsistensmässigt men de får en annan smak tyvärr.

Melly [24 November 2008, 18:11]

Bullarna låter verkligen jätte goda och jag tänkte försöka mig på att göra dessa som lussebullar (för visst kan man göra dessa som lussebullar? Formen borde ju i rimlighetens namn inte spela någon roll? ^^)! Vissa här i hushållet är dock tyvärr lite "konservativa" och idén på linfrön i bullar skrämmer dem. Kan man ta bort, eller ersätta linfröna med något utan att näringsvärdena ändras allt för mycket?

Tack på förhand

mvh Marielle

Nina Ahlm [24 November 2008, 19:11]

Melly; Jag gör dem alltid i den här formen för det är så enkelt men det borde väl gå att forma om dem tycker jag. Du kan byta ut linfröna mot psylliumfrön om du vill men det blir ju frö som frö så kanske du gör bäst i att utesluta dem då. Näringsvärdet förändras inte nämnvärt. Fröna är med för att ge kroppen lite mer att jobba med bara.

Caroline [27 November 2008, 21:11]

Bumbibjörn: Kan absolut inte se var Ninas recept skulle innehålla DUBBELT så mkt socker! Dessutom är det sötningsmedel hon använder av den naturliga sorten och ofta INTE raffinerat utan helt enkelt som det är avsett att vara.