Muffins bakade helt utan vitt vetemjöl, smör och socker.
15-20 st
- 3 stora eller 4 mindre ägg
- 1 dl flytande honung
- 3 dl dinkelmjöl
- 1 msk psylliumfrön
- 1/2 dl fiberberikade havregryn
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 dl torkade äppelskivor, (Brukar finnas på välsorterade hälsomatbutiker)
- eller 1 1/2 dl färska äppelskivor av röda äpplen
- 1 dl grovt hackade mandlar
- 1 1/2 tsk kardemumma
- 0,75 dl kallpressad rapsolja
- 1 msk kanel
- 4 dl rivna morötter
Börja med att sätta ugnen på 200 rader. Blanda samtliga av de torra ingredienserna i en bunke. Rör ordentligt så att bakpulvret blandas runt. Blanda ägg och honung i en annan bunke med oljan, kanelen, äpplen och de rivna morötterna. Häll sedan över mjölblandningen i äggblandningen och blanda runt till en jämn smet med en sked. Skeda upp smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt muffinsen svalna, frys in eller njut en nybakt.
Testade dessa igår kväll och de blev ljuvliga! Rekommenderas! Jag hade i lite mera äppelbitar än vad som stod i receptet.
Therese
De här är helt super! Gör de nu för andra gången, kör med grahamsmjöl istället för dinkel och slängde i lite solrosfrön, hasselnötter och russin också!
Är helt underbara mellanmål som mättar bra och ändå känns lite “fika-aktigt”.
Och så luktar de så gott när de är i ugnen..!
Nu har jag bakat de här mumsiga igen, denna gång blev det utan morötter eftersom jag inte hade några, däremot slängde jag ner ungefär en halv kesellaburk, vilket verkar ha gjort dem lite mera saftiga. Att jag använde färska äpplen denna gång kanske också gjorde sitt!
Har just bakat dessa underbart goda muffins.
Blir säkerligen en favorit – det är så perfekt att hitta recept på fikabröd som även känns nyttiga.
Hej!
Älskar alla dina saker med kanel och speciellt Ninas komigång limpa…!Men hörde idag på nyheterna att kanel kan vara farligt för levern? Och jag som äter kanel på gröt och fil varje dag… Hur allvarligt ser du på denna rapport? Gäller det bara de som tar extra hälsokost med kanel i eller hur orolig ska man vara? Vill ju inte sluta med ditt goa bröd!
Lina