8-10 bitar
Botten
- 50 g rapsolja/smör
- 12 digestistivekex fullkorn
- 2 krm kanel
- 1/2 dl malda valnötter
- 3 msk hela linfrön
Börja med att smälta smöret och blanda det sedan med finstötta kex, mixade nötter, kanel och linfrön. Tryck ut bottnen med fingrarna i en form med löstagbara kanter.
Fyllning
- 100 g philadelphiaost light
- 1 dl kesella jordgubb/lime
- 1 vaniljstång, de urgröpta svarta fröna
- 1/2 dl riven kokos
- 2 msk flytande honung
- 3-4 gelatinblad
- rivet skal och saften från en limefrukt
- 1 brk kesella lätt
- ca 250 g skivade jordgubbar till garnering
Börja med att lägga gelatinet i blöt i kallt vatten i en djup tallrik eller bunke. Riv limeskalet fint och pressa ur saften i en bunke. Blanda sedan ner philadelphiaost light, kesella jordgubb/lime, de svarta fröna från vaniljstången, riven kokos, honung och lättkesellan i saften och skalet från limen.
Krama ur vattnet ur de nu sladdriga gelatinbladen och lägg dem i en liten kastrull. Smält dem på låg värme under omrörning. Tillsätt det flytande gelatinet i en jämn stråle till blandningen i bunken, rör hela tiden. Häll över smeten i formen och ställ in i kyl i 2 timmar. Garnera med skivade joordgubbar.
Aternativet är att göra cheesecaken helt utan botten. Använd då endast en form med löstagbara kanter, gör bara fyllningen och fyll i formen. Ställ kallt i 2 timmar och servera med favoritfrukter, nötter och bär.