Kakan blir lite bitter och smakar mycket choklad. Med banan i blir det en fin brytning mellan det söta och det bittra.
1 liten rund kaka som gräddats i en form ca 12 cm i diameter
- 1 msk jordnötsmör
- 1/2 dl honung
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1/2 dl grahamsmjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl kakao
- 1 1/2 dl lättmjölk
- 1 skivad banan
Sätt ugnen på 175 grader. Rör jordnötsmöret med honung, ägg och lättmjölk i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en annan bunke. När bakpulvret är ordentligt utblandat i mjölet rör du ner mjölblandningen i bunken med vätskan lite i taget under omrörning. Rör till en slät massa med en gaffel. Använd inte elvisp. Smörj en liten form med lite smör eller rapsolja och häll i lite smet så att det täcker botten. Lägg bananskivor tätt på smeten och fyll på med resten av all smet uppepå bananerna så att det täcker. Grädda kakan i 15-20 minuter.
Ja, en chokladkaka! Underbart!
Kan man byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl? Eller finns det en anledning till varför det inte passar att använda dinkelmjöl i detta recept?
Det kan man men eftersom vetemjöl är luftigare och det mjöl som ger de absolut bästa resultaten i bakning, vilket beror på dess bakegenskaper, så blir kakan, enligt min smak, för kompakt, hård och mest likt grovt mjöl med t.ex. dinkel i utbyte.
Tror du man kan byta ut jordnötssmöret mot något annat?
Ja, eller utesluta det om du inte gillar eller är allergisk.
kan man byta ut jordnötssmöret mot något annat. min mamma tål inte ens att vara i samma rum som nötter, så det vore ju inte så bra om jag bakade en kaka med jordnötssmör i…
oj, nu såg jag att det redan var någon som hade frågat det och fått svar.. förlåt..
YOO
DEN SER GOD UT MM:d