Dessa kakor innehåller både dinkel, råsocker, smör och även en del vetemjöl. Dock i mindre mängder än många andra liknande recept. Utan dessa försvinner både den struktur, konsistens och det porösa resultat man vill åt. Unna dig därför en vid väl valda tillfällen istället.

Tips till jul är att tillsätta 1/2 påse pepparkakskrydda innan degen arbetas ihop.

ca 20 småkakor

  • 1/2 dl sockerfri sylt med mycket frukt. (Jag använde sockerfri 4 frukters sylt från Blueberry)
  • 2, 25 dl dinkelsikt
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 170 g smör/laktosfritt margarin
  • 0,75 dl råsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda det rumsvarma smöret med mjöl och råsocker i en bunke. Arbeta med händerna samman alltihop i bunken till en jämn och sammanhållande deg genom att knåda och arbeta degen, i bunken, om och om igen. Rulla sedan ca 20 små bollar mellan handflatorna, platta till bollen lätt och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Tryck med en fingertopp, en liten fördjupning i varje platt boll och fyll fördjupningen med en liten klick sylt. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna och njut en nybakt eller frys in.

1 kommentar


jO [11 February 2008, 15:02]

Hej! Det här med lönnsirap. Kan man använda sig av vanlig mörk sirap istället? Det finns säkert skillnad i näringsinnehåll men lönnsirap är ganska dyrt.