Ca 22 st
- 200 g fikon
- 1 dl honung, gärna chokladhonung
- 1 dl kokos
- 1-2 msk kakao eller carob (En växt som tillhör ärtsläktet)
- 1 msk glögg
- 1/2 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Börja med att hacka fikonen grovt och blötlägg dem i vatten i 1 timma. Häll av och kör dem släta i en mixer tillsammans med honung, kokos, kakao eller carob och smaksätt med glöggen. Låt smeten stå kallt i någon timme innan du börjar att rulla bollar av den. När smeten stelnat något rullar du lagom stora munsbitar av den och rullar till sist bollarna i kokosflingor. Förvaras svalt.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.
Hej Nina!
Åh dom lät jättegoda! Men… hur gör man chokladhonung??
Den kan man köpa färdig, men om du inte hittar den kan du använda endast vanlig honung eller tilsätta 1 msk kakao i den vanliga.