De här kanelbullarna är inte bara lättare än vanliga bullar. De är dessutom laktosfria. (Innehåller dock mjölkprotein och lämpar sig därför inte för den som är mjölkproteinallargiker)
- 50 g jäst
- 2 1/2 dl minimjölkdryck eller mellanmjölkdryck (Valio)
- 100 g laktosfri lätt creme fraiche ( Valio)
- 1/2 dl flytande honung
- 1 dl ljus sirap
- 7-10 dl vetemjöl
- 1/2 dl linfrön
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk salt
- 1 tsk psylliumfrön
Fyllning
- 150 g laktosfri lätt creme fraiche (Valio)
- kanel+vaniljsocker
- 1/2 dl hackad mandel
- 1 uppvispat ägg att pensla bullarna med
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med laktosfri creme fraiche. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på laktosfri creme fraiche och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler.
Har en dotter som inte tål mjölkprotein. Bakar därför nästan alltid på solhavre från Ica eller någon annan havredryck och med rapsojla i sället för margarin om det anges i receptet. Resultatet blir helt perfekt!!Ska testa detta recept men använda mjölkfri creme frachie.
Är laktos-intolerant, så jag byter alltid ut “mjökprodukterna” mot laktosfria produkter. Funkar jättebra, och ska testa detta recept också!
Superbra tips!
Hej! Jag arbetar på Valio och ansvarar för det laktosfria sortiment här i Sverige. Det är jättekul att du har tipsat om detta recept med Valios laktosfria produkter! Jag bakade själv dessa kanelbullar i helgen och de blev saftiga och jättegoda. På Det laktosfria köket från Valio (http://www.detlaktosfriakoket.se) har vi lagt ut ett laktosfritt recept på kanelbullar som Alexandra Zazzi har tagit fram åt oss. De är blev också jättegoda! Tips på om man ska baka laktosfritt och vill ha saftigt bröd/bullar är att tillsätta antingen laktosfri gräddfil eller laktosfri naturell yoghurt i degen (alternativ för kvarg). Då blir brödet/bullarna jättesaftiga. Lycka till med bakningen! Hälsningar, Paulina
Eller så skiter man i de så kallade laktosfria produkerna o kör på
vegetabilisk mjölk. Havre eller soja, så slipper man bli kass öht
eftersom mjölkproteinet inte är borta i Valios produkter.