Lika goda saffransbullar som de klassiska fast utan laktos.
Ca 20 st
- 50 g jäst
- 2 1/2 dl osötad sojamjölk
- 100 g laktosfri kvarg (keso från Valios sortiment)eller laktosfri creme fraiche ur samma sortiment.
- 1/2 dl flytande honung
- 1/2 dl ljus sirap
- 7-9 dl vetemjöl
- 1/2 dl krossat linfrö
- 1/2 dl hackad mandel
- 1 g saffran
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk salt
Pensling
- 1 ägg
- russin
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp sojamjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kvarg. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30×40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.
fungerar det att använda keso på samma vis som kesella? eller creme fraiche?
behöver man mixa keson eller ngt innan man blandar i den?
matilda; Jag har inte testat med keso eller creme fraiche utan använder kesella då den är känd för att ge saftiga bullar och fungera bra i bakning.
ja, men i det här receptet är det ju angivet "laktosfri kvarg (keso från Valios sortiment)eller laktosfri creme fraiche ur samma sortiment."
Är det ngn annan som har gett dig det här receptet då du inte har provat det själv?
matilda: Nej tyvärr kan jag inte skylla på någon annan än min trötta hjärna : ) Jag tänkte helt enkelt inte hela vägen till “laktosfria” bullar. Nu reder vi ut detta. Ja, Valios cottage cheese går bra. Den är fastare än vanlig “keso” och behöver bara tillsättas enligt receptet. Inte mixas. Detsammas gäller Valios creme fraiche.
appropå kesella nu då. Går det att baka småkakor med kesella, eller skorpor… tänker speciellt på pepparkakor och pepparkaks-/saffransskorpor?
matilda; Inte generellt. Det är i så fall om det finns ett testat recept med det. Du får lov att testa dig fram för att få fram bra resultat.