Hittade ett bra recept på alternativa kanelbullar i tidningen Topp HÄLSA. De innehåller bara hälften så mycket kalorier som vanliga bullar. Det här är min variant på dem.

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl minimjölk
  • 100 g 10% kesella
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 dl ljus sirap
  • 7-10 dl vetemjöl
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk psylliumfrön

Fyllning

  • 150 g kesella 10%
  • kanel+vaniljsocker
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 1 uppvispat ägg att pensla bullarna med

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på kesella och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler.

10 kommentarer


Caroline [22 June 2006, 12:06]

Kan man ha torrjäst (eller pulverjäst, vet inte vad det kallas) till denna tro? Ska pröva det iaf… =)

Nina Ahlm [22 June 2006, 20:06]

Det borde fungera det också bara du följer anvisningarna för hur man använder torrjäst. Lycka till!

Katariina [26 June 2006, 22:06]

Kanelbullarna blev supergoda!!! Var tvungen att äta två, kunde inte hålla mig… Tack för receptet!

Nina Ahlm [27 June 2006, 08:06]

I know… De är svåra att låta bli. Se det positivt. Bättre två av dessa än två “vanliga” : )

Frida [27 June 2006, 16:06]

Man kan inte byta ut vetemjölet mot någon annan “nyttigare” mjölsort?

Nina Ahlm [27 June 2006, 17:06]

Problemet är att vetemjölet är den mjöltyp som har absolut bäst bakegenskaper. Detta p.g.a. innehållet av glutentrådarna som bildas vid jäsningen. Byter man ut det så får man inte en lika bra bulle. Prova gärna med dinkel eller graham men var också beredd på att bullen blir mer kompakt. Det vita mjölet är i det här receptet dessutom kombinerat med t.ex. linfrön vilket ger ett lägre GI. Det är inte bara mjölet i sig som avgör hur nyttig/onyttig slutprodukten är.

Sara Lindqvist [28 July 2006, 18:07]

Hej!! Det går alldeles utmärkt att byta ut vetemjölet mot dinkelsikt, det gör jag alltid -även när jag bakar bullar.Dinkel har fantastiska bakegenskaper, varför det inte skulle kunna mäta sig med vetet kan jag inte förstå…Jag har däremot märkt att halva jästmängden räcker när man byter ut vitt vetemjöl mot dinkelsikt.

Niklas Lövgren [20 August 2006, 16:08]

Skulle man inte kunna använda vatten som vätska då minimjölk i stort sett redan är vatten!?
replik till Sara Lindqvist om bakegenskaperna: håller med nina att dinkel blir kompaktare beroende på att den inte orkar “hålla sig uppe” under jäsningen.
har inte bakat efter just detta recept men experimenterat en del med dinkel som vete-ersättare.

Stephanie Palacios Giraldo [04 January 2009, 00:01]

Hej!

Undrar vad om det finns nagot som kan fungera som jast, jag bor for tillfallet i Peru och saknar kanelbullarna.

Vad kan jag anvanda sa de inte blir som sten.

Tack pa forhand.

Stephanie Palacios Giraldo

Nina Ahlm [04 January 2009, 11:01]

Stephanie: Det enda jag på rak arm vet skulle fungera är torrjäst om du kan få tag på det eller kanske be någon att skicka : )