Mjuka och saftiga muffins bakade helt utan vitt vetemjöl, smör eller socker.
ca 20 muffins
- 3 stora eller 4 mindre ägg
- 1/2-1 dl flytande honung
- 3 1/2 dl dinkelmjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 dl frysta/färska lingon
- 1 dl hackade pecannötter eller andra nötter
- 1 1/2 tsk kardemumma
- 1 msk kanel
- 0,75 dl kallpressad rapsolja
- fint rivet apelsinskal från 1 apelsin
- 4 dl fint rivna morötter
Börja med att sätta ugnen på 200 rader. Blanda samtliga av de torra ingredienserna i en bunke. Rör ordentligt så att bakpulvret blandas runt. Blanda ägg och honung i en annan bunke med oljan, apelsinskal och de rivna morötterna. Häll sedan över mjölblandningen i äggblandningen och blanda runt till en jämn smet med en sked. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna. Går utmärkt att frysa in.
Min mataffär hade inga lingon, så jag bytte ut dem mot osockrade hallon och kan rapportera att det funkar bra det med. Gott!
Jag modifierade det så här i juletid…
Uteslut nötter och apelsin och krydda med
4 tsk kanel
4 tsk kardemumma
1 tsk malen nejlika
1 tsk mald ingefära
Det blev lite mer mjuk-pepparkaks-muffins, men mycket gott! :)
väldigt goda! jag gjorde med hallon & blåbär, och valnötter.