ca 15 st

  • 2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 dl havregryn/fiberhavregryn/nakenhavre
  • 1 dl hackad mandel
  • 1-2 msk flytande honung
  • 2 tsk bikarbonat
  • 5 msk grovhackad mörk choklad, minst 72% kakaohalt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl naturell lättyoghurt vanilj
  • 2 stora mogna bananer
  • 1 uppvispat ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, vaniljyoghurt, mosad banan, mörk hackad choklad och det uppvispade ägget. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Klicka med en sked ut smeten i formar på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Goda nybakta såklart men går också utmärkt att frysa.

6 kommentarer


mysan [12 July 2006, 09:07]

Oj!
Dessa muffins är helt underbara! Dinkelmjölet ger en härlig nötaktig, lite saltig smak som passar suveränt till banan och choklad.
De här blir inte långvariga i min frys… :)

Sofia [27 August 2006, 12:08]

De verkar jättegoda! Men tror du att det går bra att byta ut den mörka chokladen mot kakao, och hur mycket i så fall?

Nina Ahlm [27 August 2006, 12:08]

Det tror jag, i samma mängd. Gärna ett med minst 72% kakaohalt för sundhetsfaktorn.Tänk på att ju högre kakaomassa desto lägre sockerhalt. Annars tvärtom.

sofia [27 August 2006, 16:08]

men i kakaon? det är väl alltid 100 % kakao? :S

Nina Ahlm [27 August 2006, 16:08]

Luddigt av mig. Jag menar bara att man inte ska förväxla kakaopulver, den bittra sorten med kakao-pulver som sötats. Det ska alltså vara kakao tillverkat av endast kakaobönor som torkats och malts. Det finns även sorter med en blandning av kakao och socker.
För övrigt innehåller kakao;
Vatten
Protein
Fett
Kolhydrater
Fibrer
Vitaminer
Det finns även olika kakaobönor med olika smak.

sofia [27 August 2006, 20:08]

Jaha, okej, då förstår jag :D. Tack! De ska testas, verkar jättegoda :).