ca 16 st små muffins
- 1/2 dl lättkesella
- 50 g smör
- 1 dl ekologisk mild lättyoghurt
- 3 ekologiska ägg
- 1,5 dl råsocker
- 1 påse pepparkakskryddor
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Smält smör i en liten kastrull. Rör det smälta smöret med kesella och yoghurt. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker i en bunke pösigt. Blanda i en annan bunke pepparkakskryddan med mjöl och bakpulver ordentligt för hand med en gaffel. Rör ner ägg och sockerblandningen i mjöl och kryddblandningen för hand med en gaffel. Vispa inte. Blanda slutligen ned smör och kesellasmeten och fördela sedan smeten i ca 16 st små muffinsformar. Grädda långt ner i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.
Hej! Det här vill jag prova! Kan jag byta ut smöret mot
margarin/olja och råsockret mot honung/agave sirap? Vad tror du om
att byta vetemjölet mot fullkornsmjöl? Hoppas det kommer lite fler
jultips och gärna några tips på hur man kan göra det traditionella
julbordet nyttigare och roligare. Tack för en bra sida! :)
Sanna: Att byta ut allt mjölet mot fullkorn påverkar konsistensen och smaken men också jäsförmågan. Börja med hälften av mjölmängden i så fall och testa dig fram. Lätt att muffinsen blir mer brödlika och kompakta annars. Kanske bättre/godare att äta en och njuta av istället ; ) Att byta ut sockret till honung eller agave påverar inte kaloriinnehållet eftersom de båda bidrar med lika mycket energi som socker. Jag har inte testat i det här receptet, finns andra på sidan sötade med honung/agave, men kan tänka mig att hela smeten blir mer lös/blöt och behöver längre gräddningstid och kanske mer mjöl istället. Även med detta får du testa dig fram. Margarin tycker jag inte är ett bra byte då smör är en mer naturlig produkt. I så fall olja men som sagt allt måste testas och testa med ett byte i taget och se vad som händer. Att göra alla tre bytena samtidigt kommer resultera i ett helt annat recept och även resultat mot vad jag gjort här. Önskar dig en härlig jul och ett riktigt gott nytt hälsosamt år : )