8 bitar
Pajskal
- 4 dl dinkelmjöl
- 2 msk krossade linfrön
- 1/2 dl rapsolja
- 110 g kokt kall potatis
- 3 msk vatten
Fyllning
- 6-7 dl repade röda vinbär
- 2,5 dl väl avrunnen lätt vaniljyoghurt
- 250 g kesella lätt eller kesella jordgubb/lime
- 5 msk outspädd flädersaft
- finrivet skal från en limefrukt
- 1/2 dl hackad mörk choklad minst 72 % kakaohalt
Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att mosa potatisen väl. Blanda sedan samtliga ingredienser till pajskalet i en matberedare eller för hand till en smidig deg. Låt yoghurten rinna av i ett par timmar i kyl genom en ren kökshandduk eller kaffefilter. Tryck ut pajskalet i en smord pajform (smörj med lite rapsolja). Ställ formen med skalet i, i frysen ca 1 timme. Grädda sedan pajskalet i ca 15 minuter. Låt svalna.
Blanda ner kesellan, flädersaften och finrivet limeskal i den väl avrunna yoghurten. Rör sist ner ca hälften av de röda vinbären. Spara en del till garneringen. Bred ut blandningen i det kalla pajskalet. Garnera med resten av vinbären och den grovhackade mörka chokladen. Ställ kallt innan servering.
Vad menas med “repade” vinbär??
Med repade vinbär menar jag att de är borttagna från sin kvist. Bara bären. ;)