Dessa kan göras med eller utan mörk choklad.
Ca 20 st

  • 2 1/2 dl siktad dinkel
  • 2 tsk bikarbonat
  • rivet skal av en apelsin
  • rivet skal av en citron
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl finhackade aprikoser
  • 1 kuvert saffran = 0,5g
  • 1 dl mixad mandel
  • 0,75 dl flytande honung
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl lätt vaniljyoghurt
  • 3 ägg
  • ev 100 g mörk choklad 72% kakaohalt + fint strössel, (t.ex silverkulor), eller hackade nötter

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, skal från apelsin och citron samt havregryn, finhackade aprikoser, mixad mandel och saffran väl med en gaffel i en bunke. Tillsätt honung, olja, yoghurt och ägg och blanda med gaffeln till en jämn och gul smet. Fyll aluminium-muffinsformar till hälften med smeten och grädda i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna på galler. Servera som de är eller smält mörk choklad, minst 72% kakaohalt, över vattenbad i en djup tallrik. När muffinsen svalnat häll lite smält choklad över toppen och garnera även, om du vill, med fint strössel eller hackade nötter.