4 portioner
- 4 laxfiléer
- 4 skivade vitlöksklyftor
- 2 msk kokosolja
- 1 lime, finrivet skal
- 1/2 msk fisksås
- 1 msk tamarisoja
- 1 dl lätt kokosmjölk
- 4 tsk krossade sichuanpepparkorn
- salt och peppar
- 4 dl quinoa
Koka först quinoan enligt anvisningen på förpackningen, ca 20 minuter. Låt svalna. Hetta upp 2 msk olja i en teflonpanna. Rosta vitlöken gyllenbrun. Lägg sedan vitlöksfräset åt sidan på en tallrik. Fortsätt att steka i samma panna men tillsätt ytterligare 2 msk rapsolja innan du steker laxfileérna på medelvärme i ca 4-5 minuter. Ta upp fileérna och lägg åt sidan. Tillsätt igen i samma panna, soja, limesaft, fisksåsen och kokosmjölk och smaksätt med salt och peppar. Rör om och lägg sedan försiktigt ner lax och hälften av vitlöken i såsen. Låt stå på svag värme några minuter. Woka/fräs under tiden den kokta avsvalnade quinoan i en annan panna tillsammans med krossad sichuanpeppar och resten av vitlöken i ca 4 minuter, obs bränn ej. Smaka av med salt och pappar. Servera laxfileérna med varm quinoa och sås.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.
Jag är ingen fantast av lax eller fisk överhuvudtaget men detta är förmodligen det bästa jag någonsin smakat!