- 1/2 dl helt kokt bovete
- 1/2 dl Spc-flakes eller nakenhavre (Info om Spc-flakes nedan)
- 1 msk hela linfrön
- 2 osvavlade aprikoser + 1 msk torkade tranbär
- 1 äggvita
- 1 nypa mineralsalt + kanel
- mandelmjölk
Börja med att spola av 1,5 dl bovete i en sil under rinnande vatten. Koka upp med 3 dl vatten. Häll av kokvattnet efter första uppkoket och byt ut till 3 dl nytt vatten. Koka sedan 15 minuter. Ställ satsen med avsvalnad kokt bovete i kylen i en burk med lock och ät av denna under veckan. (Håller 3 dygn i kylen).
När det är dags att koka supergröten tar du 1/2 dl kokt bovete och lägger i en kastrull tillsammans med Spc/nakenhavreflingor, 1,5 dl vatten, hela linfrön, hackade aprikoser och tranbär enligt receptet ovan. Koka ca 5 minuter eller tills vattnet kokat in. Rör sist ner en äggvita (extra protein). Smaksätt med en nypa salt och malen kanel. Servera med mandelmjölk.
Spc-flakes = Ett spannmål av havre som anses förbättra kroppens proteinproduktion
samt vara fördelaktig för balansen av vätska i kroppens celler. Kan
vara ett bra val vid olika tarmåkommor men också för helt friska tarmar. Obs, innehåller gluten. Finns i välsorterade hälsobutiker, ca 119:-.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.
Åh detta behövde jag! Speciellt detta Spc-flakes lät ju intressant. Bra för tarmåkommor. Detta ska jag prova snart!
Den där gröten lät spännande!
Appropå gröt undrar jag om man kan koka gröt av hel nakenhavre (alltså inte flingor)? Hur gör man då? Tar man kokt nakenhavre som man sparat undan i kylen och kokar det med vatten en stund tills det kokat in?! Vad kan vara lämpliga proportioner mellan kokt nakenhavre & vatten?
Jessica: Du kan testa att koka enligt receptet ovan fast med dina nakenhavrekorn.
D.v.s 1/2 dl kokta nakenhavrekorn + 1/2 dl andra flingor med lite salt och 1-1,5 dl vatten tills vattnet kokat in.
Vill du göra gröten av endast förkokt nakenhavrekorn med vatten skulle jag testa med 1 dl kokta nakenhavrekorn + 1-1,5 dl vatten. Bra med några flingor också dock för att få en bättre bindning på gröten.