1. Kycklingsallad 4 portioner
- 2 kokta kycklingfileér
- 1 gurka
- 10 cocktailtomater
- 1 tsk salt
- 1 brk böngroddar
Dressing
- 1 msk japansk soja
- 3 msk kallpressad rapsolja
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- vitpepppar
- 1 cm hackad röd färsk chili
- 1 tsk sesamolja
Strimla kycklingen. Strimla gurkan. Salta på gurkstrimlorna och låt ligga en stund på papper.
Spola av böngroddarna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Rör i hop dressingen och blanda i hop kyckling, gurka och grönsaker. Rör i dressingen och servera.
2. Snabba räkor med vitlök & ingefära 4 portioner
- 1 kg skalade räkor
- 1 cm färsk ingefära, riven
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1/2 dl vatten
- 1 tsk acacia honung
- 4 msk mushroom soja
- 2 stjälkar salladslök
Lägg räkorna i en bunke, riv ingefära och pressa en vitlök. Hetta upp en stekpanna. Häll i oljan och fräs ingefära och vitlök någon minut. Lägg i räkorna och stek dem hastigt under omrörning. Tillsätt vatten, honung, soja och hackad salladslök. Servera.
3. Hummersallad med mango & papaya 4 portioner
- 2 kokta humrar eller ca 400 g hummer/kräftstjärtar i lag
- 1 ask färsk jungfrusallad
- 10 gula cocktailtomater
- 1 näve färska sockerärtor
- 1 mango, fruktköttet
- 1 papaya, fruktköttet
- 1 kruka mynta
- ärtskott i valfri mängd
Dressing
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 msk hallonbalsamico
- salt & peppar
Blanda i hop ingredienserna till dressingen och ställ i kyl. Skölj salladen och strimla sockerärtor, mango och papaya fint. Halvera tomaterna. Lägg sallad, sockerärtor, mangostrimlor och papayastrimlor tillsammans med skaldjuren och tomaterna i en skål. Riv myntabladen och ha ner dem i skålen. Vänd runt med dressingen och toppa med ärtskotten. Servera.
4. Rostade rotfrukter med färska örter 4 portioner
- ca 300 g jordärtskockor
- ca 300g små rödbetor
- ca 200 g röd, gul lök och salladslök, blandat
- 2 msk olivolja
- svartpeppar och havssalt
Sätt på ugnen på 200 grader. Gör rent jordärtskockor och rödbetor med en svamp eller borste i kallt vatten. Dela dem i mindre bitar. Klyfta lökarna. Lägg alla grönsaker på en bakplåtspapperklädd plåt. Ringla över olivolja och skaka om. Sätt in i ugnen, ca 25 minuter. Salta och peppra. Servera
5. Strimlad biff med cashewnötter 4 portioner
- 300 g biff
- 1 msk mushroom soja
- 1 krm salt
- 1 klyfta vitlök
- 4 salladslökar
- 100 g osaltade cashewnötter
- 1 tsk sesamolja
Strimla köttet, pressa vitlök och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna. Lägg i vitlök och biff och fräs tills köttet fått en gyllenbrun färg. Lägg i nötterna och salladslöken och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt mushroom soja och sesamolja. Rör om och smaka av med salt och peppar. Servera.