Underskattad husmansklassiker. Perfekt att göra storkok av och att frysa in portionsvis : ) Mer tid = mat-ro!

4 portioner

Kokning av köttet

  • ca 600 g renputsat kalvkött t.ex ytterfilé i bit
  • 2 gula lökar, klyftade
  • 2 morötter, i bitar
  • 2,5 dl vatten
  • 2-3 msk grönsaksfond
  • 12 vitpepparkorn
  • 1/2 msk salt
  • några kvistar färsk dill och persilja

Dillsås

  • 3 msk pressad citron
  • 1/2 dl finhackad färsk dill
  • 5 dl av koklagen ovan, silad
  • 2,5-3 msk maizena
  • eventuellt 1 msk fond
  • salt och nymalen vitpeppar

Börja med att putsa köttet fritt från senor och hinnor. Lägg i botten av en stor kastrull. Tillsätt klyftad lök, bitad morot, vatten, fond, vitpepparkorn, salt samt kvistar av dill och persilja. Låt alltsammans koka i ca 1 h så köttet blir riktigt mört. (Se till att köttbiten är täckt av vatten) Lyft sedan ur köttet, obs spara koklagen till såsen nedan, och låt köttet vila i folie en stund på bänken innan det skärs i bitar och serveras i såsen nedan.

Tillaga såsen genom att koka upp 5 dl silad koklag. Vispa sedan i hop maizenamjölet med en deciliter av lagen och vispa tillbaka blandningen ned i den resterande heta vätskan i kastrullen. Smaka av med eventuellt mer fond, pressad citron, finhackad dill, salt och vitpeppar. Servera köttet i bitar med dillsås, kokt potatis och kokta morötter.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.