Underskattad husmansklassiker. Perfekt att göra storkok av och att frysa in portionsvis : ) Mer tid = mat-ro!
4 portioner
Kokning av köttet
- ca 600 g renputsat kalvkött t.ex ytterfilé i bit
- 2 gula lökar, klyftade
- 2 morötter, i bitar
- 2,5 dl vatten
- 2-3 msk grönsaksfond
- 12 vitpepparkorn
- 1/2 msk salt
- några kvistar färsk dill och persilja
Dillsås
- 3 msk pressad citron
- 1/2 dl finhackad färsk dill
- 5 dl av koklagen ovan, silad
- 2,5-3 msk maizena
- eventuellt 1 msk fond
- salt och nymalen vitpeppar
Börja med att putsa köttet fritt från senor och hinnor. Lägg i botten av en stor kastrull. Tillsätt klyftad lök, bitad morot, vatten, fond, vitpepparkorn, salt samt kvistar av dill och persilja. Låt alltsammans koka i ca 1 h så köttet blir riktigt mört. (Se till att köttbiten är täckt av vatten) Lyft sedan ur köttet, obs spara koklagen till såsen nedan, och låt köttet vila i folie en stund på bänken innan det skärs i bitar och serveras i såsen nedan.
Tillaga såsen genom att koka upp 5 dl silad koklag. Vispa sedan i hop maizenamjölet med en deciliter av lagen och vispa tillbaka blandningen ned i den resterande heta vätskan i kastrullen. Smaka av med eventuellt mer fond, pressad citron, finhackad dill, salt och vitpeppar. Servera köttet i bitar med dillsås, kokt potatis och kokta morötter.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.