1 stor form
- 500 g nötfärs max 10% fetthalt
- 2 msk olivolja
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 5 dl krossade tomater
- 2 dl rivna morötter
- 2 röda paprikor
- 5 dl minimjölk
- 1 dl riven 10% lagrad västanost + 1 dl att strö överst innan gratinering
- 9-12 pastaplattor, fullkorn
- mineralsalt och peppar
Fräs nötfärsen på medelvärme i olja. Finhacka rödlök och vitlök vänd ner i färsen. Riv morötterna grovt och blanda ner i färsen, strimla paprikor och tillsätt. Låt alltsammans fräsa på medelvärme tills det är brynt och häll sedan på krossade tomater. Låt allt puttra under lock. Koka under tiden upp mjölken med 1 dl riven ost i en kastrull. Smaka av med mineralsalt och peppar. Smaka även av köttfärssåsen. Smörj en stor gratängform och häll en dl ostsås i botten. Använd baksidan av en sked och sprid ut den över hela bottnen på formen. Lägg pastaplattor på, tre i taget. På plattorna lägger du ett lager köttfärssås, sedan ett lager ostsås och så plattor igen. Lägg så i tre lager men täck det översta lagret pastaplattor med ostsås och avsluta med riven ost på. Sätt in i ugnen i 225 grader i ca 20-25 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med en rejäl grönsallad.
Jag ska ha lasagne idag! Och jag kommer göra efter detta receptet :)
Hej hej!
Jag undrar bara hur stor gratängformen du använder är?
Johan; Utan att ta fram måttbandet uppskattar jag att den stora är ca 30 cm x 15 cm.