6 portioner
- 2 auberginer
- 1 msk olivolja
Fyllning
- 1 purjolök, skivad
- 1 morot, grovt riven
- 1 färsk hackad röd chili
- 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 1 brk krossade tomater
- 1 msk sambal oelek
- 2 msk ajvar relish
- 1 dl vatten
- 3 msk tomatpuré
- 2 msk grönsaksfond
- 400 g mager nötfärs max 5 % fetthalt
- 2 dl minikeso
- 1/2 dl riktig parmesan, grovriven
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skiva sedan purjolök, riv morot, hacka chili och skiva vitlök i tunna skivor. Lägg ner i en kastrull och häll sedan på krossade tomater, sambal oelek, ajvar relish, vatten, tomatpuré och fond . Koka upp och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt småputtra ca 20 minuter. Fräs färsen i en panna och tillsätt den sedan till den övriga såsen. Rör sist ner keson. Ta av kastrullen från plattan och ställ åt sidan en stund. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor. Pensla en ugnsäker form med oljan samt lite på varje skiva. Stek skivorna hastigt så att de tar färg i en torr het panna. Lägg dem sedan i den ugnsäkra formen och varva med fyllningen. Strö över parmesanosten och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.