3 portioner
- 450 g oxfilé i hel bit
- 1 msk rapsolja
- 1-2 msk hel torkad fänkål (Krydda)
- salt
Börja med att sätta ugnen på 120 grader. Putsa oxfilén fri från hinnor. Klappa in fänkålen runt om. Hetta upp en teflonpanna med rapsoljan och bryn filén runt om tills den fått gyllenbrun färg runt om. Det tar bara någon minut på varje sida. Slå in den hela köttbiten i aluminiumfolie och lägg i en ugnsäker form. Sätt in i ugnen på 120 grader i 35-45 minuter beroende på hur välstekt du vill ha den. Ta ut, titta och känn. Känns köttet mjukt mot fingrarna är det fortfarande rött, känns det mjukt men lite mer stumt är det medium och känns det helt fast och stumt är det välstekt. Öka tiden efter hur du vill ha det men tänk på att den tiden som köttet ligger på bänken i folie kommer det också att tillagas fast på eftervärmen. Det spar vätskan i köttet och ger ett mört och saftigt kött. Ta sedan ut formen och låt oxfilén ligga kvar i folien på bänken i ytterligare 20 minuter. Skiva upp och servera med min solrospotatis med timjan och svampsås. På bilden ligger även sockerärtor som tillbehör.
Hej Nina
Hoppas att din förkylning har blivit bättre och att du hann köpa den fina mössan innan den tog slut. Herr Graneskog och jag åt ditt recept med oxfilén, solrospotatis samt svampsåsen. Det var så himla gott. Det är sällan det är så tyst vid middagen mellan oss som det var igårkväll. Vi njöt verkligen av varje tugga. Såsen blev en 10-poängare. Dessutom drack vi ett vansinnigt gott rödvin till som gjorde så att smakerna blev ännu godare. Vi tackar för tipset//krya på dig Gith Ewertzh.