6 portioner

  • 1 1/4 kg högrev, märgpipa eller bringa eller 1 kg utan ben
  • vatten
  • 1-2 tsk havssalt/liter vatten
  • 1 stor morot skuren i stora bitar
  • 1 gul lök skuren i stora bitar
  • 1-2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn

Sås

  • 3 1/2 msk siktad dinkel
  • 1 dl lättmjölk
  • 6 dl buljong från det kokta köttet
  • 2 msk riven färsk pepparrot

Börja med att lägga ner köttbiten i en gryta. Häll på kallt vatten så att det täcker köttet. Tag upp köttet igen och koka upp vattnet. Lägg i köttet och tillsätt salt, skalad morot, lök, lagerblad och vitpepparkorn. Koka upp och låt sjuda under lock tills köttet lossnar lätt från benet, koktiden varierar beroende på kött mellan 1-2 timmar. När köttet kokat mört tar du av grytan från plattan och lägger på locket. Låt den stå så i ca 20 minuter.

Förbered under tiden såsen genom att vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Häll på buljongen och koka upp under vispning i 5 minuter. Smaka av med riven peppaarrot. Servera köttet skuret i kuber med färskpotatis, sås och kokta morötter.