4 portioner
- 3 dl kokt fullkornsris
- 1 gul lök
- 1 röd lök
- 4 vitlöksklyftor
- 3 burkar hela tomater i spad
- 2 msk olivolja
- 1 nypa havssalt
- vitpeppar
- 1 röd hackad färsk chilifrukt
- 6 dl vatten+3 msk grönsaksfond
- 1 knippa färsk basilika
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 2 msk riven lagrad parmesan
- 4 msk lättkesella
Börja med att koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Hetta upp oljan i en djup panna eller kastrull och fräs löken tills den blivit genomskinlig. Tillsätt vitlök och tomaterna. Lägg i salt, vitpeppar, lagerblad och hackad chili. Häll på buljongen och låt soppan småputtra i ca 15 minuter. Ta upp lagerbladet. Mixa soppan med en mixerstav och lägg sedan ner plockad färsk basilika och timjan i den mixade soppan. Låt alltsammans få ett uppkok och smaka av innan servering. Fördela riset i botten på 4 djupa tallrikar och häll soppan över. Blanda till sist ner den rivna parmesanen i kesellan och lägg en klick i varje tallrik med soppa.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.