Mumsigt tillbehör i ca 8 bitar

  • ca 1 kilo fast potatis i tunna skivor
  • 150 g smulad chevrè
  • 2 tsk havssalt
  • 1 dl lättkesella
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • 3 ekologiska ägg
  • nymalen svartpeppar
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl blandad finhackad persilja och timjan

Börja med att skala all potatis och skiva dem i tunna skivor. Sätt ugnen på 200 grader och vispa i hop smulad chevrè, havssalt, kesella, creme fraiche, ägg, svartpeppar och rosmarin i en bunke. Blanda sist ner finhackad vitlök och finhackade örter. Smörj ett bakplåtspapper med lite smör och tryck ner det i en avlång limpform, ca 1,5 liter, så att kanterna sticker upp. Fördela potatisskivorna i formen så jämnt det går. Häll sedan över ägg-blandningen och slå formen i bänken ett par gånger. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Låt formen och kakan svalna helt i kylen över natten innan den stjälps ur på skärbräda och skärs upp i fina serveringsskivor. Värm på plåt ca 25 minuter i 180 grader innan servering.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

5 kommentarer


Anna [07 January 2009, 20:01]

om man inte gillar chevre kan man ta någon annan ost då?

Nina Ahlm [07 January 2009, 20:01]

Anna: Då skulle jag ta västerbotten eller annan lagrad god ost : )

Sandra [08 January 2009, 10:01]

Mmm låter jätte gott. Jag älskar chevre. Brukar du servera potatiskakan som den är med en sallad eller har du något kött eller liknade till?

Anna [08 January 2009, 22:01]

skulle jag också vilja veta, vad man serverar den till? verkar ju väldigt gott, fast med västerbottensost då förstås :-)

Nina Ahlm [09 January 2009, 08:01]

Anna/Sandra: Jag serverar potatiskakan som ett tillbehör till lamm/lax/kyckling och grönt förstås.