Mumsigt tillbehör i ca 8 bitar
- ca 1 kilo fast potatis i tunna skivor
- 150 g smulad chevrè
- 2 tsk havssalt
- 1 dl lättkesella
- 1 dl lätt creme fraiche
- 3 ekologiska ägg
- nymalen svartpeppar
- 1 tsk torkad rosmarin
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1/2 dl blandad finhackad persilja och timjan
Börja med att skala all potatis och skiva dem i tunna skivor. Sätt ugnen på 200 grader och vispa i hop smulad chevrè, havssalt, kesella, creme fraiche, ägg, svartpeppar och rosmarin i en bunke. Blanda sist ner finhackad vitlök och finhackade örter. Smörj ett bakplåtspapper med lite smör och tryck ner det i en avlång limpform, ca 1,5 liter, så att kanterna sticker upp. Fördela potatisskivorna i formen så jämnt det går. Häll sedan över ägg-blandningen och slå formen i bänken ett par gånger. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Låt formen och kakan svalna helt i kylen över natten innan den stjälps ur på skärbräda och skärs upp i fina serveringsskivor. Värm på plåt ca 25 minuter i 180 grader innan servering.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.
om man inte gillar chevre kan man ta någon annan ost då?
Anna: Då skulle jag ta västerbotten eller annan lagrad god ost : )
Mmm låter jätte gott. Jag älskar chevre. Brukar du servera potatiskakan som den är med en sallad eller har du något kött eller liknade till?
skulle jag också vilja veta, vad man serverar den till? verkar ju väldigt gott, fast med västerbottensost då förstås :-)
Anna/Sandra: Jag serverar potatiskakan som ett tillbehör till lamm/lax/kyckling och grönt förstås.