ca 1 liter drickfärdig saft

  • 650 g röda vinbär ( dessa behöver ej repas)
  • 200 g frysta eller färska blåbär
  • 2 citroner, skalade
  • 1 bit ingefära ca 50 g, skalad
  • 4 dl vatten + 3 dl vatten
  • 1/2-1 dl honung
  • 1 krm natriumbensoat

Lägg alltsammans (utom natriumbensoat) i en rejäl kastrull och tillsätt 4 dl vatten. Koka upp och låt bären puttra i vattnet i ca 10 minuter. Häll av allt i en sil, över en bunke och låt det rinna av i 30 minuter. Lägg tillbaka de kokta avrunna bären i kastrullen och koka dem ytterligare en gång med 3 dl vatten i ca 5 minuter. Häll av igen i samma sil ner i samma bunke med den tidigare saften, koka upp all avrunnen saft med honung, smaka av. Tillsätt natriumbensoat i lite av saften, rör ut och häll ner röran i saftsatsen. Nu ska saften ej kokas upp igen. Häll upp på väl rengjord flaska med lock. Häll saften ända upp till locket och ställ kallt. Förvaras i kyl ett 3-4 dygn. ( ev kortare hållbarhet p.g.a mindre socker)

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

2 kommentarer


Caroline [09 August 2007, 23:08]

Åh denna saften måste man ju nästan prova ju!! :) Men va betyder att bären inte behöver “repas”? Sen undrar jag även om ett recept här går att kombinera med nåt annat så det blir en hel, komplett måltid. Eller är ett recept EN måltid. T.ex. Kikärtsbiffarna med sesamfrön & ugnsgrillade aubergineklyftor… är det en hel måltid eller ska man lägga till nåt kött och ris eller så?

Nina Ahlm [10 August 2007, 08:08]

Svaret finns redan under ” saft & muffins”