Glögg med smak av saffran. Kan även göras på vitt vin för vit glögg.
Klassiska glöggrecept innehåller mycket socker. När vi utesluter densamma så får glöggen en mindre söt smak och därmed en lite annorlunda smak mot vad vi är vana vid.

  • 1 flaska rött vin / vitt vin (Alkoholfritt går lika bra)
  • 2 kanelstänger
  • 8 kryddnejlikor
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 1 tsk krossade kardemummakärnor
  • 1/2 pomeransskal
  • 2 torkade fikon/ torkade aprikoser
  • 0,5 g saffran
  • 1/2-1 dl honung+ 1/2 dl färskpressad apelsin
  • Mandel
  • Russin

Värm vinet, kryddorna, en bit skalad ingefära och fikon försiktigt i en gryta. Rör i apelsinsaft och honungen tills den löst sig, lite i taget och smaka av för att känna när du tycker att det räcker. Tillsätt saffran i glöggen. Häll upp glöggen i en karaff och låt stå i kyl över natten, gärna flera dygn, så att alla ingredienser får ligga i vinet och dra. Värm upp igen, sila och tillsätt bär om så önskas. Servera med russin och mandel. 

2 kommentarer


Kristin [27 October 2008, 12:10]

Hej,
Jag undrar hur länge man kan spara glöggen?
Hur länge håller den?

Nina Ahlm [27 October 2008, 20:10]

Kristin; Glöggen är i grunden alkoholfri så den bör konsumeras inom en vecka. Om man gör den med alkohol blir hållbarheten längre.