4 personer
- 4 dl kokt bulgur
- 2 dl valfria kokta bönor
- 1 sötpotatis
- 2 medelstora morötter
- ½ dl majs
- 1 finhackad paprika
- 1 dl krossade valnötter
- ½ dl gula russin
- färsk basilika
- 2 msk gojibär
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och morötter till mindre bitar. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen, ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt svalna. Rör i hop apelsindressingen och blanda sedan alla övriga ingredienser i en skål. Ringla över dressingen och låt stå i kylen någon timme får att dra åt sig alla smakerna. Toppa salladen med strimlad färsk basilika och härliga gojibär.
Apelsindressing
- Saft & skal från 1 apelsin
- Saft från ½ citron
- ½ msk honung
- 2 msk kallpressad olivolja
- 1 tsk malen koriander
- ½ tsk currykrydda
- En nypa havssalt
Blanda alla igredienser i en skål & smaka av med lite salt.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.
Hej. Jag undrar vad du tror om att ha quinoa istället för bulgur i detta recept? Jag skall ha ett litet yogiskt födelsedagskalas och bland mina vänner finns, vegetarianer, glutenallergiker, "jag mår bäst utan mjölkprodukter" och "absolut inga e- nummer" osv.
Tycker att detta kunde passa bra men glutenallergikern tål inte vete dvs ingen bulgur.
Och – kan jag ha sesamolja i dressingen istället för olivolja? Mina ayurvediska kökskonster har gjort att jag enbasrt har sesamolja hemma.
Och – med malen koriander menar du då korianderfrö som man mosar i mortel?
Hoppas du har tid att besvara mina frågor!
Kramar från oslo
Maria: quinoa i rätten blir toppen och självklart går det bra med sesamolja också. Tänk dock på att den har mycket mer karakteristisk smak så smaka av med 1 tsk i taget så det inte bara smakar sesam till slut ; ). Malen koriander finns att köpa färdigmalen i Sverige. Om du inte hittar det får du mala i mortel själv. Smaklig middag!